Borgman als natuurgenezer

Hoewel de paranormale geneeswijze was verboden in Nederland (artikel 436 van het Wetboek van Strafrecht), begint Borgman als 29-jarige op 15 oktober 1918 een praktijk als natuurgenezer. Tot 1973 heeft hij meer dan een half miljoen behandelingen gegeven.

De liefde van Christus voor de mensheid was voor Borgman uitgangspunt in zijn genezingswerk – hij geloofde in de kracht uit God en door Christus. Zo ging hij bij aanvang van elke behandeling in gebed.

Borgman is voornamelijk een paranormaal genezer, waarbij hij gebruik maakt van kruiden en homeopathische middelen. Borgman behandelt zijn patiënten door middel van magnetiseren. Door het lichaam af te tasten (zonder het echt aan te raken), kon hij ‘voelen’ waar het lichaam verzwakt was. Hij nam hierbij ook regelmatig aurakleuren waar.

Het persoonlijk archief van Johan Borgman kunt u vinden in het Gelders Archief in Arnhem. Het archief bevat uniek materiaal over zijn werk als natuurgenezer, zoals zijn originele kruidenreceptenboeken, dankbrieven van patiënten en aantekeningen. Ook kunt u er diverse correspondentie, familiefoto’s en andere biografische informatie vinden. In dit archief is ook het een en ander te vinden over zijn schilderijen en gedichten.

Een advertentie voor Borgmans genezerspraktijk.

Een advertentie voor Borgmans genezerspraktijk.

Borgmans werkkamer.

Borgmans werkkamer.